SUPERPRZEPIS

Strucla makowo-orzechowa

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Strucla makowo-orzechowa Więcej zdjęć (5)

Makowa strucla z dodatkiem mielonych orzechów. Zamiast jednej rolady ciasta drożdżowego trzy mniejsze :)

Składniki:

Strucla makowo-orzechowa

 

Sposób przygotowania:

Strucla makowo-orzechowa
Mak sparzyć i odstawić na całą noc. Odsączyć i zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. CIASTO: Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i odrobiny ciepłego mleka. Kiedy drożdże ruszą, czyli po ok10min. Dodać resztę składników. Masło ma być rozpuszczone i przestudzone. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zmielonego maku dodać zmielone orzechy włoskie i resztę składników (oprócz żurawiny) Ciasto rozwałkować na prostokąt 60x20, posmarować masą. Na brzegu wzdłuż dłuższego boku ułożyć żurawinę i zwijać w rulon. Podzielić roladę na trzy części. Dwie włożyć na dno keksówki (11x21), posmarować roztrzepanym białkiem i położyć trzecią. Posmarować białkiem i posypać suchym makiem. Piec na funkcji góra-dół w 180*C przez ok50min. Smacznego!
Strucla makowo-orzechowa
Do zaczynu z drożdzy dodać pozostałe składniki ciasta.
Strucla makowo-orzechowa
Do zmielonego maku dodać orzechy, cukier i miód.
Strucla makowo-orzechowa
Ciasto posmarować masą i ułożyć żurawinę.
Strucla makowo-orzechowa
Zwiniętą roladę podzielić na trzy części i włożyć do formy.

Tagi:

ciasto mak