domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Strucla z serem, truskawkami i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pachnąca latem, pyszna drożdżowa strucla wypełniona po brzegi serem, truskawkami i świeżymi brzoskwiniami.

Strucla z serem, truskawkami i brzoskwiniami

Składniki:

Strucla z serem, truskawkami i brzoskwiniami

Ciasto

  • 130 ml letniego mleka
  • 1 czubata łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g oleju
  • 425 g mąki pszennej typ 550
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 40 g cukru pudru
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • żółtko
  • truskawki i brzoskwinie
  • brązowy cukier
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Strucla z serem, truskawkami i brzoskwiniami
Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże oraz łyżkę cukru, wszystko wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zaczyn zacznie bąbelkować. W misie miksera umieścić mąkę, cukier, olej oraz zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto, wbić jajko, wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na stolnice i rozwałkować na grubość 1 cm. Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponacinać z lewej i prawej strony, zostawiając nie przecięty środek na plastry grubości 2 cm. Wzdłuż umieścić nadzienie serowe, truskawki i brzoskwinie, całość posypać brązowym cukrem. Zapleść strucle układając naprzemiennie paski z prawej i lewej strony, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie nagrzać piekarnik na 180 stopni C. Wyrośniętą struclę posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut aż jej wierzch się zarumieni. 

Tagi:

jajko jajka