madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Strudel wiedeński z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wywodzi się z kuchni austriackiej, ale podobny jest też do tureckiej baklavy. Intensywny aromat oraz smak jabłek .

Strudel wiedeński z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strudel wiedeński z jabłkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Strudel wiedeński z jabłkami
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i jajko, a także wodę wymieszaną z octem. Zagniatamy jednolite ciasto, formujemy w kulę, którą smarujemy olejem i odkładamy na godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Mieszamy z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Masło topimy na wolnym ogniu. Ciasto rozwałkowujemy , przekładamy na lniana serwetę i rozciągamy aby było jak najcieńsze. Ciasto smarujemy połową stopionego masła i posypujemy bułką tartą.. Układamy nadzienie i przy pomocy serwety zwijamy strudel. Wierzch smarujemy resztą masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 
Strudel wiedeński z jabłkami
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski
Strudel wiedeński z jabłkami
Przygotowujemy jabłkowe nadzienie z rodzynkami
Strudel wiedeński z jabłkami
Nadzienie układamy na rozwałkowanym cieście
Strudel wiedeński z jabłkami
Zwijamy strudel i smarujemy resztą masła