marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Strudel z fetą i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Strudle zwykle są nadziewane na słodko,ale czasami przyda się słona odmiana. Przykładowo zaserwuję strudel z fetą i oliwkami po grecku.

Strudel z fetą i oliwkami

Składniki:

Strudel z fetą i oliwkami

 

  • 250 g.mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 100 ml.letniego mleka,
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • papier do pieczenia,
  • 1-2 łyżki oleju do blachy,
  • zioła suszone,
  • 1-2 opakowania sera fety,
  • 60 g.oliwek czarnych,
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%,

Sposób przygotowania:

Strudel z fetą i oliwkami
Mleko, mąkę, jajo, dwie łyżki oleju i szczyptę soli zagnieść na gładkie ciasto. Zagnieść w kulę i rozetrzeć na niej resztę oleju. Ser fetę wypakować i wyłożyć do średniej miski, zalać śmietanką, oliwkami osączonymi z zalewy i posypać roztartymi suszonymi ziołami, najlepiej szałwią lub trybulą. Rozgnieść widelcem i wymieszać dobrze. Ciasto cienko rozwałkować, posypując mąką pod spód i wyłożyć na nie masę serową z dodatkami i delikatnie zwinąć w rulon. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C, a strudel delikatnie przenieść na natłuszczoną i wyłożoną papierem blachę. Piec ok. 25 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić na lekko ukośne plastry. Można danie zapijać retsiną lub czerwonym winem wytrawnym.