iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Strudel z masą makową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Została mi masa makowa z wcześniejszego ciasta więc zrobiłam sobie przedsmak Świąt i wyszło bardzo smaczne ciasto

Strudel z masą makową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Strudel z masą makową

 

  • 50 g margaryny
  • 30 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 ml mlek
  • 1/2 puszki masy makowej
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Strudel z masą makową
Margarynę utrzeć z cukrem dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem rozcierać palcami ma powstać coś w rodzaju kruszonki, na koniec dodać jajko oraz mleko, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i na całej powierzchni rozsmarować masę makową, założyć boki i zwinąć jak roladę.Ostrożnie przełożyć do wysmarowanej formy, piec około 40 min w temp. 180-190 st. Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą i można je dodatkowo udekorować kolorową posypką.
Strudel z masą makową
Zwinięte ciasto ostrożnie przełożyć do wysmarowanej formy
Strudel z masą makową
Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą czekoladową

Tagi:

jajko jajka