ANETKA1125

ANETKA1125

Kuchcik
[Przepisów: 11]

Stryjki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wartość kaloryczna 1 porcji-180 kcal

Stryjki

Składniki:

Stryjki

 

 

Sposób przygotowania:

Stryjki
Ziemniaki umyć,obrać,zetrzeć na tarce ziemniaczanej..Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Połączyć razem z ziemniakami,dodać roztrzepane jajko,sól ,pieprz,mąkę i wymieszać.Na rozgrzanym tłuszczu smażyć małe placuszki,formowane łyżką ,na złoty kolor z obu stron. Podawać na słono lub słodko.Na słono z sosem grzybowym lub pomidorowym.Na słodko z cukrem i kwaśną śmietaną. Stryjki podaje się również z surowymi jagodami z cukrem lub jagodami z kompotu,lecz wówczas do ciasta nie daje się pieprzu i cebuli.

Tagi:

jajko jajka