aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Styropian- ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne i zawsze cos innego

Styropian- ciasto

Składniki:

Styropian- ciasto

 

  • 1 kostka margaryny ( 200 g )
  • 3 szkl. mąki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA
  • ok. 1 l. smietany 18 %
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • szk. cukru pudru
  • 1 łyzka mąki ziemniaczanej
  • 1 duzy budyń śmietankowy
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Styropian- ciasto
Makę łączymy z proszkiem do pieczenia i siekamy z margaryną,dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka. Zagniatamy. Połowę ciasta wałkujemy i rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, reszte zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, łyżką mąki ziemniaczanej, budyniem i proszkiem do pieczenia, dodajemy wiórki kokosowe. Lekko mieszamy ( łyżką lub na wolnych obrotach ), aby piana nie opadła. Masę wylewamy na ciasto. Ścieramy na grubych oczkaczkach tarki pozostałą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 - 180 stopni, i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu, ostudzeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Możemy je różnie podać, dodając do masy np. pokrojone brzoskwinie lub inne owoce, ew.warstwę dżemu między ciasto a masę śmietanową. - Smacznego -