dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Styropian z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Styropian z dżemem brzoskwiniowym i brzoskwiniami. Doskonały zamiennik tradycyjnego sernika gdyż w smaku bardzo go przypomina :)

Styropian z brzoskwiniami

Składniki:

Styropian z brzoskwiniami

 

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklani mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 litr jogurtu typu greckiego (gęstego)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • 280 g dżemu brzoskwiniowego (mały słoiczek)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Sposób przygotowania:

Styropian z brzoskwiniami
Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Można użyć w tym celu miksera po czym powstałą kruszonkę wystarczy szybko zagnieść rękami. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie drugą częścią ciasta i wstawić do lodówki na ok. godzinę.

Białka jajek ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać budyń w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Do masy białkowej dodawać partiami jogurt a na końcu wiórki kokosowe. Całość dokładnie połączyć. Na schłodzony spód ciasta rozsmarować dżem brzoskwiniowy, a na niego wylać masę jogurtową. 

Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w grubsza kostkę i rozłożyć na masie jogurtowej. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Całość piec godzinę w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Po tym czasie zostawić w piekarniku do ostudzenia a następnie schować do lodówki najlepiej na noc. 

Smacznego :)