jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Suflet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Piąty rodzaj pulchnego, jajecznego placka, który przyrządza się ubijając osobno żółtka i białka oraz zapieka w piekarniku:)

Suflet

Składniki:

Suflet

 

 

Sposób przygotowania:

Suflet
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka ubić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, a na koniec dodać starty na tarce o małych oczkach ser żółty i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i połączyć z masą serową.
Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wylać na nią przygotowaną masę jajeczną.
Piec około 30-40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 C.

Tagi:

sery ser