kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Suflet czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Rozpuść w garnuszku czekoladę i dolej mleko z cukrem ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy i tak by się cukier rozpuścił.

Suflet czekoladowy

Składniki:

Suflet czekoladowy

 

  • cukier puder do posypania 3 łyżki
  • czekolada mleczna 1 tabliczka
  • mleko skondensowane 200 ml
  • cukier trzcinowy 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mleko 50 ml
  • czekolada gorzka 1/2 tabliczki
  • czekolada mleczna 1/2 tabliczki
  • mleko 100 ml
  • mleko skondensowane niesłodkie 200 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • żółtka 2 sztuki
  • białka 2 sztuki

 

 

Sposób przygotowania:

Suflet czekoladowy
Do 50 ml mleka wsyp make i wymieszaj następnie wlej do gotującego się mleka i szybko mieszaj tak by powstał budyń. Rozłóż do 6 kokilek i odstaw. Czekolady rozpuść w rondelku na małym ogniu. W drugim garnuszku zagrzej mleko 150 ml i dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz resztę mleka wymieszanego z mąka - mieszaj do zgęstnienia i odstaw do lekkiego przestudzenia. Następnie wbij żółtka i zmiksuj oraz dodaj ubita piane i delikatnie wymieszaj. Przelej do kokilek i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C 30-40 minut termoobieg. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ok 10 minut i wyjąc. Posypać cukrem pudrem.

Tagi:

czekolada