Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Suflet czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

świetnie smakuje ale trzeba przestrzegać przepisu

Suflet czekoladowy

Składniki:

Suflet czekoladowy

 

  • 1/3 szklanki śmietanki
  • 90 g sera śmietankowego
  • 225 g półsłodkiej czekolady
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Suflet czekoladowy
podgrzać piekarnik do 150 stopni wymieszać śmietankę z serem dodać kawałeczki czekolady mieszając podgrzewać na bardzo małym ogniu aż czekolada się roztopi ostudzić ubić żółtka z sola tak by powstała gęsta masa w kolorze cytryny stopniowo po trochu połączyć je z czekoladą ubić białka na sztywna pianę stopniowo dodając cukier połączyć z czekoladą przełożyć do litrowej foremki na suflety piec w piekarniku przez 45 minut dobrze upieczony suflet poznajemy po tym że jeśli wbijemy weń nóż ostrze po wyjęciu będzie czyste