Irvingtea

Irvingtea

Szef Kuchni
[Przepisów: 59]

Suflet Herbaciany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Herbatę zaparzyć w szklance wrzątku, przecedzić, a następnie schłodzić.

Suflet Herbaciany

Składniki:

Suflet Herbaciany

 

 

Sposób przygotowania:

Suflet Herbaciany
Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Następnie, mieszając, rozprowadzić ją zimną herbatą, a gdy zgęstnieje, dodawać po jednym żółtku, mieszając i nie doprowadzając masy do wrzenia. Zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Białka z dodatkiem soli ubijać, aż do osiągnięcia sztywnej piany. Na zakończenie ubijania dodać kilka łyżek cukru i delikatnie połączyć z masą. Formę do sufletu (albo małe formy) wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wypełnić masą. Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C i natychmiast podawać, nim suflet opadnie. Można polać syropem wiśniowym, malinowym lub truskawkowym. Przepis pochodzi ze strony www.irvingtea.pl

Tagi:

jajko tarta jajka