SUPERPRZEPIS

Suflet kawowy z amaretto

  • 5
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Suflet kawowy z amaretto Więcej zdjęć (3)

Delikatny, puszysty, aksamitny suflet - najromantyczniejszy z deserów!

Składniki:

Suflet kawowy z amaretto

 

  • 125ml mleka
  • 25g gorzkiej czekolady
  • 25g mlecznej czekolady
  • 20g masła
  • 20g mąki
  • 20ml amaretto
  • Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3 białka
  • Szczypta soli
  • 2 żółtka
  • Masło i cukier do foremek
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Suflet kawowy z amaretto
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do rondelka wlewamy mleko, dorzucamy obie czekolady, połamane wcześniej na kawałki i zaczynamy podgrzewać. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. W drugim rondelku roztapiamy masło, dosypujemy przesianą przez sitko mąkę i mieszamy. Jak tylko składniki się połączą, dolewamy czekoladowe mleko mieszamy, dolewamy amaretto i dodajemy kawę i cały czas dokładnie mieszając gotujemy. Jak masa się zagotuje, zdejmujemy z ognia, dodajemy jedno białko, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zaczynamy ubijać mikserem i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy sztywną pianę z białek- ubitą ze szczyptą soli. Mieszamy łyżką i przenosimy masę do kokilek wysmarowanych masłem i posypanych cukrem. Kokilki podczas pieczenia muszą być do połowy zanurzone w wodzie. Pieczemy przez 20 minut i podajemy ciepły deser posypany cukrem pudrem.
Suflet kawowy z amaretto
Masa musi być bardzo puszysta, aksamitna i jednolia
Suflet kawowy z amaretto
Jak temperatura w piekarniku będzie za wysoka, to suflet popęka

Tagi:

kawa czekolada