czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Suflet kukurydziany z serem i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny suflet z kaszki kukurydzianej z dodatkiem malin. Deserek bardzo smaczny, zdrowy i rozgrzewający w te chłodne dni...

Suflet kukurydziany z serem i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Suflet kukurydziany z serem i malinami

 

  • 2 szkl. mleka,
  • szkl. kaszki kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 15 dag cukru,
  • laska wanilii,
  • 40dag chudego twarogu,
  • łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
  • garść malin (mogą być mrożone).

Sposób przygotowania:

Suflet kukurydziany z serem i malinami
W 1 szkl. mleka rozmieszać kaszkę kukurydzianą. Resztę mleka zagotować z 5 dag cukru. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszkę, gotować ok. 3 min na małym ogniu. Ostudzić. Do zimnej kaszki dodać żółtka, wymieszać. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, wydrążoną laską wanilii oraz skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z twarogiem. Do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą naczynek żaroodpornych nałożyć kaszę, masę serową i ponownie warstwę kaszy. Piec ok. 30min w temp. 200st.
Suflet kukurydziany z serem i malinami
Kaszę ugotowac, ostudzić zmieszac z żółtkami
Suflet kukurydziany z serem i malinami
Twaróg utrzeć z cukrem, wanilią, skórką i malinami
Suflet kukurydziany z serem i malinami
Twaróg delikatnie wymieszać z białkami
Suflet kukurydziany z serem i malinami
Do koilek układać kaszę, masę serową i kaszę