jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Suflet rumowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

suflet rumowy, doskonały deser dla dorosłych

Suflet rumowy

Składniki:

Suflet rumowy

 

Sposób przygotowania:

Suflet rumowy
Z żółtek, cukru, cukru waniliowego i szczypty soli ubić białą pianę.

Dodać rum, sok cytrynowy, startą skórkę i razem ubić.

Ochłodzić i na krótko przed użyciem ponownie ubić.

Sztywną pianę z białek ubić na krótko przed pieczeniem.

Dodać krem z żółtek, przesianą przez sitko mąke ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą.

Formę do zapiekanek posmarować grubo masłem i wysypać grubo mieloną mąką.

Napełnić forme do około 2/3 wysokości.

Włożyć do gorącego piekarnika.

Piec w średniej temperaturze i zamknietym piekarniku.

Suflet podawać natychmiast po upieczeniu, w przeciwnym przypadku opadnie.

Tagi:

jajko jajka