Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Suflet z bananów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre danie na niedzielny podwieczorek.

Suflet z bananów

Składniki:

Suflet z bananów

 

  • 3 banany
  • 20 dag twarożku
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka masła roślinnego
  • łyżka rumu
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Suflet z bananów
Surowe żółtka, utrzeć z cukrem na pulchną pianę, porcjami dodawać po łyżce przetarty twarożek. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do powstałej masy, delikatnie wymieszać. Banany obrać ze skóry, przekroić wzdłuż i przesmażyć na roztopionym maśle. Po krótkiej chwili przełożyć banany do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, skropić rumem. Na banany wyłożyć masę serową i wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać 25 minut. Gorące podawać.