olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Suflet z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

deser wymaga troszkę roboty,(jak na deser) ale efekty widać gołym okiem i gołym żołądkiem ;)

Suflet z jabłek

Składniki:

Suflet z jabłek

 

  • 50 dag kwaśnych jabłek
  • 4-5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • aromat cytrynowy lub waniliowy (ew. cynamon)
  • olej
  • bułka do formy

Sposób przygotowania:

Suflet z jabłek
Jabłka umyć, upiec (aby nie były spieczone, tylko zarumienione), przetrzeć przez sito lub zmiksować. Białka ubić, pod koniec dosypywać cukier i dalej ubijać aż do jego rozpuszczenia. Dodać "przecier jabłkowy", który powstał ze zmiksowanych jabłek i aromat (ew. cynamon) , lekko wymieszać i zaraz wyłożyć na półmisek ogniotrwały wysmarowany olejem albo innym tłuszczem i wysypany bułką, spiętrzając masę. Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach, na 15-20 min. PO zarumienieniu powierzchni suflet wyjąć i od razu podawać w tym samym naczyniu, aby nie opadł- jako gorrrący deserek :)