kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Sułtański tort daktylowy z kremem tahini

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny tort z nutą orientu swoim smakiem przeniesie Cię do krainy tysiąca i jednej nocy, połączenie daktyli i kremu tahini to uczta dla podniebienia.

Sułtański tort daktylowy z kremem tahini

Składniki:

Sułtański tort daktylowy z kremem tahini

 

 

  • na krem:
  • 200 g pasty tahini z kakao
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • ponadto:
  • sezam, suszone daktyle

Sposób przygotowania:

Sułtański tort daktylowy z kremem tahini

ETAP 1:

Zacznij od przygotowania tortu. Daktyle włóż do miski, zalej je wrzątkiem tak aby je przykrywał, odstaw pod przykryciem do napęcznienia na co najmniej godzinę.

Po tym czasie odlej wodę a daktyle zblenduj na mus. W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

Następnie, nie przerywając ucierania wlej do nich cienką strużką olej rzepakowy. Do ubitej masy dodaj daktyle i połowę mąki. Wymieszaj mikserem na małych obrotach do połączenia składników. Dodaj resztę mąki oraz proszek do pieczenia i sodę, zmiksuj tak jak wcześniej do połączenia składników.

Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Wstaw ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź.

Serek mascarpone wyjmij z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Mascarpone zmiksuj z pastą sezamową i cukrem pudrem na gładką masę.

Wystudzony tort podziel na trzy krążki, w razie potrzeby zetnij wierzch aby krążki były równe. Krążki ciasta przełóż kremem, wierzch i boki kremu również posmaruj kremem.

Wierzch ciasta możesz udekorować okruchami ze ściętej górki z wierzchu ciasta lub posypać ziarenkami sezamu.

Przed podaniem schłódź tort w lodówce przez co najmniej godzinę.


Tagi:

tort krem daktyle