zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2245]

Sum z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Afrykański sum z piekarnika to fajna propozycja dla wielbicieli ryb. Fotka niestety nieciekawa, bo przy złym świetle dziennym trudno o ładne zdjęcie.

Sum z piekarnika

Składniki:

Sum z piekarnika

 

  • 1 sum afrykański ( 1,2 kg )
  • 1/4 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • sól morska do smaku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Sum z piekarnika
Suma oczyścić, umyć i osuszyć. Sól, pieprz oraz starte na bardzo drobnych oczkach ząbki czosnku a także sok z cytryny wymieszać i natrzeć taką papką rybę na zewnątrz i wewnątrz.

Koperek i natkę w dłoniach połączyć z połową masła i taki pakunek włożyć w powłokę brzuszną ryby.

Rybę szczelnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 12 godzin. Potem wyjąć w rybę z folii, usunąć z wierzchu drobinki czosnku, rozłożyć resztę masła na rybie i ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rybę piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać na gorąco.