SUPERPRZEPIS

Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą

  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 160
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Ciasteczka nie są twarde, nie kruszą się, a jednocześnie zachwycają swą chrupkością. Używając produktów bezglutenowych - mogą je spożywać osoby z celiakią.

Składniki:

Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą

Około 12 sztuk:

  • 100g masła/margaryny
  • 50g cukru (używam ksylitolu)
  • 1 jajko
  • 100g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 60g kleiku ryżowego (bez dodatków)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)

Dodatkowo:

  • 50g czekolady gorzkiej/mlecznej (wg gustu; bezglutenowej)

Sposób przygotowania:

Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą
 

ETAP 1:

Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą
Można użyć dowolnej czekolady - wg preferencji.

Czekoladę należy posiekać na mniejsze kawałki.

Płatki owsiane:

Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą
Płatki nie muszą być bardzo idealnie zmielone.

Płatki zmielić - np. za pomocą młynka do mielenia kawy.

Masa:

Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą
Masa powinna być idealnie połączona i nie lepka.

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i nie przerywając mieszania - wbić jajko. Dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć (najlepiej dłonią). Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę.

Formowanie:

Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą
Ciasteczka podrosną do góry.

Z ciasta należy uformować kulki wielkością przypominające spory orzech włoski. Każdą kuleczkę spłaszczyć na grubość około 6-7 mm i umieścić (z odstępami, ponieważ ciastka odrobinę podrosną) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą
Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciasteczka należy piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-23 minut w temperaturze 180 stopni (powinny być lekko zarumienione).