aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Surowe krówki czekoladowe z żurawiną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 27
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne dla każdego alergika, cukrzyka, weganina, mamy, babci, siostry, wujka. Bezglutenowe, raw, bez mleka, cukru. Możecie dodać do nich dowolne dodatki: suszone owoce, orzechy, skórkę pomarańczową, orzechową itd. Możecie jeść je też same.

Surowe krówki czekoladowe z żurawiną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surowe krówki czekoladowe z żurawiną

 

  • 100 g masła migdałowego ( lum innego orzechowego)
  • 100 g oleju kokosowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g zmielonego na proszek surowego kakao
  • 100 g syropu klonowego (ew. miodu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:

Surowe krówki czekoladowe z żurawiną
Masło migdałowe zmiksować z olejem kokosowym na gładką masę, surowe kakao dokładnie zmielić, dodać do masy, dorzucić pozostałe składniki (oprócz żurawiny), zmiksować na gładką masę.

Dorzucić żurawinę i ręcznie wymieszać. Naczynie (24cm) wysmarować olejem kokosowym, wyłożyć na nie masę, wyrównać za pomocą szpatułki, z wierzchu można ozdobićżurawiną.

Włożyć do zamrażalki na ok 30 minut. Następnie pokroić w kawałki ostrym nożem. Przechowywać w lodówce.

Można zawinąć w papier śniadaniowy jak cukierki i dać komuś w prezencie. Pyszności :)

PS można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, lub zamrozić na dłużej i wyciągnąć na 30 minut przed jedzeniem :)
Surowe krówki czekoladowe z wiśniami
Masę pokroić na kawałki ostrym nożem (wielkości mniej więcej klasycznej krówki)
Surowe krówki czekoladowe z wiśniami
Gotowe cukierki można zapakować w papier śniadaniowy i otrzymamy w ten sposób cukierki, które możemy komuś podarować w prezencie :)

Tagi:

deser