misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Surówka 'Jamajka'

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rodzynki opłukać, pozostawić do odsączenia, dodać do sosu, wymieszać delikatnie z surówką. Całość posypać wiórkami kokosowymi...

Surówka 'Jamajka'

Składniki:

Surówka 'Jamajka'

 

  • 1 cykoria
  • 1 mały głąbik kopru włoskiego
  • 2 marchewki
  • 100g listków radicchio
  • 1/2 świeżego ananasa
  • SOS:
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki stołowe rodzynków
  • 2 łyżki stołowe świeżego utartego miąższu kokosowego

 

Sposób przygotowania:

Surówka 'Jamajka'
Cykorię oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gorzki, klinowaty głąb. Kilka ładnych listków pozostawić z boku, pozostałe pokroić w poprzek na małe kawałki.
Głąbik kopru włoskiego oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić na pół i pociąć w poprzek na bardzo cienkie paski. Marchew oczyścić, umyć i drobno poszatkować.
Listki radicchio oczyścić, umyć, osuszyć i ręcznie rozdrobnić na małe kawałki. Ananas obrać, przekroić wzdłuż na osiem części. Miąższ owocu pokroić w poprzek na małe kawałki.
Liście cykorii ułożyć na dwóch talerzach, położyć na nich przygotowane uprzednio warzywa i kawałki ananasa.
Olej zmieszać razem z 100ml wody i sokiem cytrynowym. Doprawić do smaku solą, śmietanką.
Rodzynki opłukać, pozostawić do odsączenia, dodać do sosu, wymieszać delikatnie z surówką. Całość posypać wiórkami kokosowymi.

Tagi:

sosy