haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Surówka wenecka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekko kwaskowata, bardzo smaczna sałatka z pieczarkami i marynowaną cebulką.

Surówka wenecka

Składniki:

Surówka wenecka

 

  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 małego słoika pieczarek w zalewie (nie w occie)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 1/2 małego słoika cebulek perłowych marynowanych
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1 por
  • 1 średnia marchew
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Surówka wenecka
Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w kostkę. pieczarki, kukurydzę, cebulki, groszek i fasolkę czerwona odsączyć z zalewy, kapustę pekińska poszatkować, ogórka,i por pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać majonez i jogurt. Przyprawić sole i pieprzem. Jeśli będzie za kwaśna można dodać odrobinę cukru.