Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 322]

Surówka "wiosenna"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tą chrupiącą surówkę w sezonie warto przygotować z młodej kapusty, poza sezonem smaczna będzie także z tradycyjną, białą.

Surówka "wiosenna"

Składniki:

Surówka "wiosenna"

 

  • 1/2 główki młodej kapusty lub małej białej
  • 1 ogórek zielony krótki
  • 4 plastry papryki konserwowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka "wiosenna"
1. Z kapusty wyciąć głąb, cienko ją poszatkować, przepłukać pod wodą na durszlaku, osuszyć ręcznikiem papierowym i wrzucić do miski.

2. Paprykę pokroić w cieniutkie paseczki, a ogórka za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie plasterki. Wrzucić do kapusty.

3. Dodać posiekaną natkę, lubczyk i olej. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Smacznego!

Tagi:

surówki