msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Surówka z białą rzodkwią.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Na odmianę surówka z białą rzodkwią.

Surówka z białą rzodkwią.

Składniki:

Surówka z białą rzodkwią.

 

  • 1 duża biała rzodkiew
  • 1/2 kapusty pekińskiej średniej wielkości
  • 1 duża marchew
  • 1 winne jabłko
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 3 płaskie łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody (zimnej,przegotowanej

Sposób przygotowania:

Surówka z białą rzodkwią.
Kapustę pekińską wypłukać, osuszyć, poszatkować, lekko posolić i odstawić na 10-15 minut.Rzodkiew umyć, (ja obieram ze skórki), zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Posolić i mocno wygnieść ręką, odlać sok. Marchew i jabłko także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić jabłko sokiem z cytryny.
Oliwę wymieszać z wodą, pieprzem cytrynowym,cukrem i solą.
Kapustę pekińską odcisnąć , dodać rzodkiew , marchew i jabłko.Polać sosem, wymieszać i schłodzić w lodówce przed podaniem.