KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Surówka z białej kapusty.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Surówka z białej kapusty z papryką i innymi warzywami. Smaczny dodatek do obiadu.

Surówka z białej kapusty.

Składniki:

Surówka z białej kapusty.

 

  • Kapusta biała ćwiartka z główki kapusty
  • Papryka czerwona pół strąka
  • Marchewka 1/2 szt
  • Szczypior z cebuli pęczek
  • Majonez 1 łyżka
  • Śmietana 12 % 2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Sól do smaku
  • Papryka mielona ostra do smaku.

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty.
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Wyciąć głąb. Umyć, odkroić ćwiartkę i poszatkować. Posolić odrobinę, solą aby zmiękła. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Szczypior umyć i posiekać. Marchewkę umyć, obrać i wypłukać. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Śmietanę połączyć z majonezem, wymieszać. Dodać paprykę i pieprz, wymieszać. Z kapusty usunąć sok, który puściła po posoleniu. Warzywa wymieszać razem. Dodać śmietanę, doprawić solą. Wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Tagi:

kapusta