mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Surówka z białej kapusty 20

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybka, prosta i bardzo smaczna surówka do obiadu :)

Surówka z białej kapusty 20 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z białej kapusty 20

 

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty 20
Kapustę drobno szatkuję, umieszczam w dużej misce i zasypuję łyżeczką soli. Dokładnie mieszam i pozostawiam na ok. 25 minut, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie myję i obieram marchewkę, ścieram ją na średnich oczkach tarki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Koperek myję, osuszam i drobno siekam. Do miski z kapustą dodaję posiekaną cebulę, koperek i startą marchewkę. Dodaję oliwę, ocet winny i doprawiam surówkę do smaku cukrem, pieprzem i solą. Dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na ok. 20 minut, aż surówka się przegryzie. Podaję jako dodatek do obiadu.
Surówka z białej kapusty 20
Kapustę szatkuję drobno do dużej miski, zasypuję solą i odstawiam
Surówka z białej kapusty 20
Marchew obieram, płuczę i ścieram na średnich oczkach tarki
Surówka z białej kapusty 20
Cebulę obieram i kroję w malutką kosteczkę
Surówka z białej kapusty 20
Do kapusty przekładam wszystkie składniki i dokładnie mieszam

Tagi:

kapusta