Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Surówka z brokułów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówkę można podawać również do wędlin.

Surówka z brokułów

Składniki:

Surówka z brokułów

 

  • 30 dag brokułów
  • 2 strąki papryki
  • jabłko winne
  • 1 jajko
  • po łyżeczce posiekanego szczypiorku, koperku
  • Sos;
  • 3-4 łyżki gęstego majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • po szczypcie,cukru, pieprzu cayenne, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z brokułów
Brokuły pól godziny moczyć w przegotowanej ciepłej, osolonej
wodzie. Wyjąć brokuły osączyć i podzielić na małe różyczki.
Łodygi pokroić na nieduszno kawałki. Paprykę, jabłko, umyć, osączyć, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w cienkie słupki, połączyć z brokułami. Przygotować sos z podanych składników
i zalać nim wszystkie składniki.Jajko ugotować, obrać i drobniutko pokroić. Posiekanym jajkiem i zieleniną posypać surówkę.