salammbo

salammbo

Kucharz
[Przepisów: 11]

Surówka z cukinii na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zaprawa idealna do zimowego obiadu.

Surówka z cukinii na zimę

Składniki:

Surówka z cukinii na zimę

 

 

  • marynata:
  • ocet (1 butelka)
  • przyprawa curry (1 torebka)

Sposób przygotowania:

Surówka z cukinii na zimę
Ścieramy cukinię, marchew i paprykę w paseczki, cebulę kroimy w drobną (im drobniejsza tym lepiej) kostkę. Mieszamy w misce i posypujemy solą by się "zmorzyło". W międzyczasie przygotowujemy marynatę z octu i jednej torebki curry. Zmorzone warzywa zalewamy, całość znowu mieszamy (nie odsączamy soku który puściły) po czym odstawiamy przynajmniej na 2 godziny. Po tym czasie kładziemy w słoiczki i zagotowujemy. Zjeść należy w przeciągu mniej-więcej roku, później nie będzie już takie smaczne, chociaż nadal przydatne do spożycia.