jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Surówka z cytryńcem chińskim.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wiosenna surówka z bardzo zdrowymi listkami cytryńca chińskiego.

Surówka z cytryńcem  chińskim. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Surówka z cytryńcem chińskim.

 

  • 1 niewielka sałata lodowa (lub pół większej)
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • pęczek młodych pędów cytryńca chińskiego
  • 1 jabłko
  • sok z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy ekstra v.
  • sól, i biały pieprz do smaku

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Surówka z cytryńcem chińskim.
Warzywa czyścimy, spłukujemy i odsączamy z wody.Kroimy sałatę lodową, część rzodkiewek i obraną cebulę dość drobno. Dodajemy obrane i starte jabłko ( w łezkę).Od razu skrapiamy surówkę sokiem z limonki lub cytryny, by jabłko nie zbrązowiało.Dodajemy pokrojone listki cytryńca (część zostawiamy do dekoracji), miód oraz oliwę z pierwszego tłoczenia (extra v.) - mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy i odstawiamy na 15 minut.Przekładamy surówkę do porcelanowej lub szklanej miski,dekorujemy rzodkiewką i pędami cytryńca - są kruche i smaczne.
Surówka z cytryńcem  chińskim.
Z rzodkiewki wycinamy kwiatki i układamy na surówce.