Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Surówka z czarnej rzodkwi z gruszką i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie wiem czemu czarna rzodkiew znikła z naszego jadłospisu. Kiedyś była jednym z podstawowych zimowych warzyw .

Surówka z czarnej rzodkwi z gruszką i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z czarnej rzodkwi z gruszką i jabłkiem

 

  • 1 czarna rzodkiew
  • 1 twarda gruszka
  • 1 słodkie jabłko
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • 3 łyżki kwaśnej-gęstej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Surówka z czarnej rzodkwi z gruszką i jabłkiem
Obrać czarna rzodkiew ( przekroić bo w środku też są czarne zgrubienia), gruszkę i jabłko ( z obu usunąć gniazda nasienne). Umyć i utrzeć na tarce jarzynowej ( rzodkiew na małych oczkach, gruszkę i jabłko na dużych oczkach). Zaraz po utarciu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku cukrem i solą. Podawać obłożoną listkami kruchej sałaty, roszponki, karbowanej pietruszki itp.- chodzi o dodanie odrobiny koloru bo surówka jest biała .
Surówka z czarnej rzodkwi z gruszką i jabłkiem
Obrać czarną rzodkiew - rozkroić i sprawdzić czy w środku nie ma przebarwień do usunięcia
Surówka z czarnej rzodkwi z gruszką i jabłkiem
Obrać jabłko i gruszkę -z obu usunąć gniazda nasienne
Surówka z czarnej rzodkwi z gruszką i jabłkiem
Rzodkiew utrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej a jabłko i gruszkę na dużych oczkach
Surówka z czarnej rzodkwi z gruszką i jabłkiem
Wymieszać utartą rzodkiew-jabłko i gruszkę - doprawic sokiem z cytryny-soląi cukrem -dodać śmietanę