madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Sałatka z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekko ostra, delikatnie chrupiąca z posmakiem słodyczy jabłka i kremowym dipem. Idealny dodatek do mięsa ale nie tylko.

Sałatka z czerwonej kapusty

Składniki:

Sałatka z czerwonej kapusty

 

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula biała lub czerwona
  • 1 jabłko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Sałatka z czerwonej kapusty

ETAP 1:

Surówka z czerwonej kapusty
Drobno szatkujemy obraną czerwoną kapustę

Czerwoną kapustę obieramy z zewnętrznych liści i usuwamy głąb, a resztę drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Ja użyłam malaksera z odpowiednią nasadką.

ETAP 2:

Surówka z czerwonej kapusty
Do pokrojonej kapusty dodajemy jabłko, natkę i cebulę

Do miski z kapustą dodajemy obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłko, obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.

ETAP 3:

Surówka z czerwonej kapusty
Mieszamy składniki na dip aż uzyskamy jednolitą konsystencję

W naczyniu mieszamy majonez z octem jabłkowym i musztardą aż uzyskamy jednolitą konsystencję doprawiamy solą , pieprzem i cukrem.

ETAP 4:

Surówka z czerwonej kapusty
Odstawiamy surówkę aby nabrała do smaku.

Powstały sos wlewamy do warzyw i mieszamy aby składniki ładnie się połączyły.

Odstawiamy na około godzinę aby surówka nabrała smaku.