monikaT83

monikaT83

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1080]

Surówka z czerwonej kapusty i pekinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to surówka "resztkowa", z reszty warzyw jaka pozostała w lodówce i wyszła naprawdę smaczna:), może ktoś się skusi?:)

Surówka z czerwonej kapusty i pekinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty i pekinki

  • 10 dag kapusty czerwonej
  • 10 dag kapusty pekińskiej
  • 1/4 dużej czerwonej cebuli lub 1/2 małej
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 1/2 jabłka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty i pekinki

Kapustę czerwona posiekać w miarę możliwości drobno, przepłukać porządnie na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie porządnie odsączyć. kapustę pekińską także posiekać i przepłukać na sicie i dokładnie odsączyć, przełożyć do miski.Dodać także czerwoną kapustę. Ogórka i jabłko porządnie wyszorować i wysuszyć. Zetrzeć i ogórka i jabłko na tarce o grubych oczkach razem ze skórką i dodać do kapusty. cebulkę drobniutko posiekać. Wymieszać w misce warzywa. W osobnej miseczce przygotować emulsję-olej wymieszać z octem, łyżeczką cukru i doprawić pieprzem i solą do smaku. Dokładnie wymieszać trzepaczką aż cukier się rozpuścić. Emulsję przelać do surówki i dokładnie wymieszać, aby dobrze pokryła wszystkie warzywa. Odstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się "przegryzły". Smacznego!

Redakcja poleca: