Strona główna Surówka z czerwonej kapusty i pekinki

Surówka z czerwonej kapusty i pekinki

Surówki « poprzedni | następny »
monikaT83 - Przepis na: Surówka z czerwonej kapusty i pekinki offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 895
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Surówka z czerwonej kapusty i pekinki
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jest to surówka "resztkowa", z reszty warzyw jaka pozostała w lodówce i wyszła naprawdę smaczna:), może ktoś się skusi?:)


trudność: łatwe
czas:

Surówka z czerwonej kapusty i pekinki - SKŁADNIKI:

  • 10 dag kapusty czerwonej
  • 10 dag kapusty pekińskiej
  • 1/4 dużej czerwonej cebuli lub 1/2 małej
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 1/2 jabłka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

Surówka z czerwonej kapusty i pekinki - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę czerwona posiekać w miarę możliwości drobno, przepłukać porządnie na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie porządnie odsączyć. kapustę pekińską także posiekać i przepłukać na sicie i dokładnie odsączyć, przełożyć do miski.Dodać także czerwoną kapustę. Ogórka i jabłko porządnie wyszorować i wysuszyć. Zetrzeć i ogórka i jabłko na tarce o grubych oczkach razem ze skórką i dodać do kapusty. cebulkę drobniutko posiekać. Wymieszać w misce warzywa. W osobnej miseczce przygotować emulsję-olej wymieszać z octem, łyżeczką cukru i doprawić pieprzem i solą do smaku. Dokładnie wymieszać trzepaczką aż cukier się rozpuścić. Emulsję przelać do surówki i dokładnie wymieszać, aby dobrze pokryła wszystkie warzywa. Odstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się "przegryzły". Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Surówka z czerwonej kapusty i pekinki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Surówki
Pomarańczowa surówka Delikatna surówka z jabłkiem Obiadowa pekinka z rzodkiewką i majonezem
Carpaccio z buraczków Biało zielona surówka Surówka z pekinki oliwek i koperku
Pekińska z kukurydzą i pomidorem Szybka surówka obiadowa Surówka z białej kapusty
Czosnkowa surówka z białej rzodkwi i marchewki Surówka z jabłek i cebuli Surówka do obiadu wg mojej mamy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane