cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Surówka z dwóch selerów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekka , chrupiąca , orzeźwiająca surówka z selera i jabłek.

Surówka  z dwóch selerów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z dwóch selerów

 

  • 1 mały seler korzeniowy
  • kawałek selera naciowego
  • 1 winne jabłko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta cukru do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub rodzynek
  • zielona pietruszka i połówki orzechów do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z dwóch selerów
-Selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach, skropić sokiem z cytryny. -Obrane jabłko zetrzeć na tarce i wymieszać z selerem. -Seler naciowy umyć, obrać z twardych włókien i pokroić. -Orzechy posiekać. -Jogurt wymieszać z majonezem i odrobiną cukru. -W miseczce wymieszać warzywa, doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać posiekane orzechy / lub rodzynki/, polać sosem jogurtowo-majonezowym i dokładnie wymieszać. -Wstawić na ok.30 minut do lodówki. -Udekorować zieloną pietruszką i połówkami orzechów.
Surówka  z dwóch selerów
Seler korzeniowy zetrzeć na tarce a seler naciowy pokroić.
Surówka  z dwóch selerów
Dodać starte jabłko sos jogurtowy orzechy i doprawic do smaku.
Surówka  z dwóch selerów
Zamiast orzechów do surówki można dodać rodzynki.
Surówka  z dwóch selerów
Surówkę można jeśc samodzielnie ale jest również doskonałym dodatkiemdo mięsa.