mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Surówka z dyni, marchwi i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, szybka, znakomita surówka zarówno dla zdrowia jak i urody :). Danie wegańskie.

Surówka z dyni, marchwi i jabłek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z dyni, marchwi i jabłek

 

  • kawałek dyni, ok. 300 g
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka łuskanych pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka ziarenek sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1/2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Surówka z dyni, marchwi i jabłek
Dynię obieram i wydrążam razem z pestkami. Miąższ dyni ścieram na dużych oczkach tarki. Ścieram także obraną marchewkę. Jabłko obieram i kroję w cienkie słupki lub ścieram na tarce. Wszystko skrapiam sokiem z cytryny aby jabłka nie ściemniały. Dodaję oliwę, cukier do smaku i mieszam. Następnie na suchej patelni prażę pestki dyni, słonecznika i ziarna sezamu, dodaję połowę zrumienionych ziaren do sałatki. Resztą ziaren posypuję surówkę przed podaniem.
Surówka z dyni, marchwi i jabłek
Ziarna sezamu, słonecznika i dyni podprażam na suchej patelni
Surówka z dyni, marchwi i jabłek
Do miski ścieram na tarce obraną dynię, marchewkę i jabłko