Surówka z kalafiora i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka w przygotowaniu, chrupiąca i smaczna. Zamiast jogurtu greckiego można użyć majonezu, jednak wtedy będzie bardziej kaloryczna.

Surówka z kalafiora i marchewki

Składniki:

Surówka z kalafiora i marchewki

 

  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kalafiora i marchewki
Kalafior płuczemy przez chwilę pod bieżącą wodą. Osuszamy.

Marchewkę obieramy i myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier, jogurt grecki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.

Chwilę przed podaniem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

surówki