Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Surówka z kalarepki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Surówka z młodej kalarepki jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania dodatkiem do dania z mięsem.

Surówka z kalarepki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Surówka z kalarepki

 

  • 1 młoda kalarepka
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 cebulki dymki
  • 1 jabłko
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki majonezu light
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Surówka z kalarepki
Kalarepkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiszone ogórki pokroić w kosteczkę. cebulę posiekać razem ze szczypiorem. Jabłko umyć i zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny.

Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.

Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, połączyć z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. 
Surówka z kalarepki
Obraną marchew i kalarepkę zetrzeć na tarce.
Surówka z kalarepki
Wsypać posiekaną cebulę razem ze szczypiorem i ogórki.
Surówka z kalarepki
Starte na tarce jabłko skropić sokiem z cytryny.
Surówka z kalarepki
Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
Surówka z kalarepki
Wszystkie składniki surówki połączyć z majonezem, doprawić do smaku.