edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Surówka z kalarepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dwuskładnikowa, błyskawiczna surówka z kalarepy i koperku. Świetnie smakowała z pieczonymi ziemniakami i pieczoną kiełbasą z kurzęcych piersi.

Surówka z kalarepy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z kalarepy

 

  • 1 duża kalarepa
  • 2 łyżki posiekanego koperku – u mnie mrożony
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól ziołowa
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kalarepy
Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jeśli koperek jest świeży, to opłukać go, otrzepać z wody i posiekać. Dodać musztardę, olej i majonez. Doprawić do smaku solą ziołową, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Dokładnie wymieszać i od razu podawać. Jeśli dla kogoś smak kalarepy jest zbyt ostry, może go złagodzić dodając starte na tarce jabłko, lub marchewkę, która przy okazji doda surówce troszkę koloru.
Surówka z kalarepy
Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jeśli koperek jest świeży, to opłukać go, otrzepać z wody i posiekać.
Surówka z kalarepy
Dodać musztardę, olej i majonez. Doprawić do smaku solą ziołową, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.

Tagi:

kalarepa