Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z kapusty białej z patisonami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczna, łatwa do przygotowania i zdrowa surówka. Należy ją podawać jako dodatek do dania z mięsem.

Surówka z kapusty białej z patisonami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z kapusty białej z patisonami

 

  • 30 dag kapusty białej
  • 1 cebula czerwona
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5-6 patisonów marynowanych
  • 4-5 łyżek oleju z bazylią
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty białej z patisonami
Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski, wymieszać z solą, pozostawić na 10 minut. Następnie odcisnąć z płynu. Cebulę drobno posiekać. Marchewkę i jabłko obrać zetrzeć na tace, jabłko skropić sokiem z cytryny. Patisony pokroić na drobne kawałeczki. Wszystkie przygotowane składniki połączyć z kapustą, skropić olejem, doprawić do smaku, wymieszać.
Surówka z kapusty białej z patisonami
Startą na tarce kapustę posolić i odcisnąć z płynu
Surówka z kapusty białej z patisonami
Marynowane patisony pokroić na drobne kawałki
Surówka z kapusty białej z patisonami
Cebulę posiekać a marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce
Surówka z kapusty białej z patisonami
Wszystkie przygotowane składniki skropić olejem i wymieszać