Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z kapusty kiszonej i buraków.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do surówki z kapusty kiszonej można dodać szczyptę mielonego kminku.

Surówka z kapusty kiszonej i buraków.

Składniki:

Surówka z kapusty kiszonej i buraków.

 

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 2-3 buraki czerwone
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty kiszonej i buraków.
Czerwone buraki włożyć do wrzącej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną odcisnąć z wody i posiekać. Marchew i jabłko obrać (z jabłka usunąć gniazda nasienne) i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać przyprawy, skropić oliwą, wymieszać.