mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, ogórka i pomidora:)

Surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki

 

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 6-7 rzodkiewek
  • 1 zielony ogórek
  • 2 średnie pomidory
  • 2 łyż. majonezu
  • 2 łyz. jogurtu naturalnego
  • 2 łyżecz. cukru
  • sok z cytryny lub biały ocet winny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki
Kapustę pekińską drobno szatkuję. Przekładam ją do dużej miski. Rzodkiewki myję, obieram, płucze, ścieram je na tarce jarzynowej na dużych oczkach prosto do kapusty. Ogórka myję dokładnie i także ścieram na dużych oczkach tarki do miski. Pomidory myję, kroję w niewielką kostkę. Dodaję do składników w misce. Dodaję majonez i jogurt, mieszam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodaję posiekany koperek, mieszam. Odstawiam na 15 minut do lodówki przed podaniem.
Surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki
Kapustę pekińską siekam nożem dość drobno, przekładam do miski
Surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki
Rzodkiewkę myję, obieram i płuczę, po czym ścieram na dużych oczkach do kapusty

Tagi:

kapusta