marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Surówka z kapusty pekińskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Łatwe, tanie, szybkie w przygotowaniu oraz smaczne. Dodatkowo doskonale nadaje się jako dodatek do obiad bądź też zjedzenia samej bez niczego.

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki na surówkę

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 cebuli białej
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 ogórka zielonego

Składniki na sos

  • 5 łyżek śmietany
  • 2-3 łyżeczek majonezu light
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej

ETAP 1:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. To samo robimy z ogórkami, zamiast ogórków kiszonych mogą być ogórki małosolne lub konserwowe. Pokrojone dodajemy także do miski. Następnie szatkujemy kapustę pekińską, natomiast dolną białą część liści kroimy w drobną kostkę. Pokrojone składniki odstawiamy na bok.

Do szklanki dodajemy 5 łyżek śmietany, 2-3 łyżeczek majonezu light oraz 2 łyżeczki oliwy z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy sosem pokrojone wcześniej warzywa. Mieszamy i gotowe. Dodajemy jako dodatek do obiadu lub jemy samą surówkę, która jest pyszna i zdrowa.

Smacznego.