marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Surówka z kapusty pekińskiej na ostro.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kapustę opłukać,cytrynę sparzyć,przekroić,czuszkę umyć,przekroić,wyjąć pestki,posiekać.Kukurydzę i groszek odsączyć.Całość doprawić,wymiesza

Surówka z kapusty pekińskiej na ostro.

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej na ostro.

 

  • Połówka kapusty pekińskiej,
  • 1 strąk czuszki czerwonej,
  • 1 kwaśne jabłko lub sok z połówki cytryny,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • puszka groszku konserwowego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu czarnego,mielonego,
  • 2-3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych.

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej na ostro.
Kapustę pekińską opłukać i odkroić połówkę i posiekać ostrym nożem,chowając resztę do lodówki.Cytrynę sparzyć wrzątkiem i przekroić w poprzek na pół lub wykorzystać kwaśne jabłko do surówki.Kukurydzę i groszek wyjąć z konserw na oddzielne sitka i odsączyć i razem z posiekaną kapustą wsypać do salaterki.Strąk czuszki opłukać i przekroić na wzdłuż na pół,usuwając nasiona i posiekać drobno, dodając do reszty w salaterce.Zamiast cytryny można wkroić kwaśne jabłko do surówki lub połówkę cytryny wcisnąć,ale bez pestek,potem 2-3 łyżki pełne oliwy czy oleju ze suszonych pomidorów,cukier,sól i pieprz.Wszystko razem wymieszać łyżkami i podawać do drugich dań.