mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Surówka z kapusty w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna surówka, którą możemy zjeść kiedy tylko najdzie nas ochota.

Surówka z kapusty w słoiku

Składniki:

Surówka z kapusty w słoiku

 

  • Składniki na surówkę:
  • 3 kg białej kapusty
  • 3 kg czerwonych buraków
  • 4 białe cebule
  • 2 łyżki soli
  • Składniki na zalewę:
  • 30 dag cukru białego
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty w słoiku
Na początku kapustę umyć, osuszyć i poszatkować.Następnie cebulę pokroić w krążki.Połączyć z kapustą i zasypać solą. Buraczki gotować ok. godziny i odstawić do wystygnięcia.Zimne zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Następnie dodać buraczki do cebuli i kapusty.Dokładnie wszystko razem wymieszać.
Składniki na zalewę zagotować po czym zalać ją składniki na surówkę.Wymieszać.
Tak przygotowaną surówkę poprzekładać do słoików.Słoiki poukładać w garnku,zalać wodą i gotować 20-25 minut.
Po wyjęciu poustawiać słoiki na wieczkach.Zimne schować do spiżarki.
Smacznego.

Tagi:

buraki kapusta