Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Surówka z kapusty w stylu chińskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo fajny sposób na urozmaicenie codziennego obiadu orientalną surówką

Surówka z kapusty w stylu chińskim

Składniki:

Surówka z kapusty w stylu chińskim

 

  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 1 większa marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • ZALEWA:
  • 1/4 szklanki octu,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty w stylu chińskim
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kapustę płuczemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Warzywa przekładamy do dużej miski. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą, wstawiamy na gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy warzywa. Dokładnie całość mieszamy. Surówkę odstawiamy na noc do przegryzienia, wówczas kapusta zmięknie. Podać udekorowaną natką. Smacznego :)

Tagi:

kapusta