gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 794]

Surówka z kiszonej kapusty z kurkumą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubimy surówkę z kiszonej kapusty robię ją dosyć często ale ostatnio do dań dodaję kurkumę. Dlatego surówka jest żółta.

Surówka z kiszonej kapusty z kurkumą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Surówka z kiszonej kapusty z kurkumą

 

  • 50 dkg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko

 

 

  • 2 cebule białe
  • koperek zielony
  • sól,
  • pieprz do smaku
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • czubrica zielona do smaku
  • przyprawa do sałatek 1 łyżeczka
  • kminek mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kiszonej kapusty z kurkumą
Kapustę kiszoną płuczę i zalewam na sitku wrzątkiem na moment przelewam zimną wodą odsączam. Odciskamy kapustę z wody kroimy drobno. Obieramy cebule kroimy w kostkę.

Do rondelka dajemy 2-3 łyżki oleju dodajemy cebulę dusimy. Do ciepłej cebuli wsypujemy przyprawę do sałatek i kurkumę mieszamy studzimy.

Obieramy jabłko i marchewkę ścieramy na tarce na średnich oczkach. Kapustę przekładamy do miski dodajemy startą marchewkę,jabłko, i posiekany koperek pokrojoną drobno paprykę.

Doprawiamy solą, pieprzem,czubricą zieloną, dodajemy kminek mielony dodajemy uduszoną cebulę dokładnie mieszamy składniki surówki.

Odstawiamy na chwilę aby smaki się przegryzły. Surówkę podałam do obiadu do ryżu z pieczarkami i smażonej białek kiełbasy. POLECAM.  
Surówka z kiszonej kapusty z kurkumą
Nasz pyszny niedzielny obiadek z surówką .