MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Taka surówka często gości na naszym stole. Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, dodatek tartej marchewki dodatkowo wprowadza porcję witamin. Dodawania cebulki podsmażonej na ciepło nauczyłam się od Mamy.

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką

Składniki:

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką

 

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • pieprz do smaku
  • sól (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką
Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie (raz), by pozbyć się nadmiaru kwasu.

Siekamy, by kawałki były mniejsze. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub jak kto woli-na cienkich).

Dodajemy do kapusty. Cebulę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, zeszkloną, ciepłą cebulę z olejem dodajemy do surówki.

Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą cukru. Można też solą (ja nie daję, bo kapusta kiszona jest dla mnie wystarczająco słona).