Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Surówka z melona z kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszny deser na upalne dni.

Surówka z melona z kremem

Składniki:

Surówka z melona z kremem

 

  • 1 melon,
  • 4 żółtka,
  • 12 dag cukru,
  • ¼ litra śmietanki kremowej,
  • 125 ml wina,
  • l kieliszek likieru waniliowego lub rumu,
  • brzoskwinie

 

Sposób przygotowania:

Surówka z melona z kremem
Melon umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, obrać ze skórki, przekroić na dwie części. Usunąć włókna i pestki, miąższ skropić likierem lub rumem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wino i ubijać na parze na gęsty krem. Ostudzony krem wymieszać z ubitą śmietanką. Dodać kilka drobno posiekanych brzoskwiń i napełnić melon. Zamrozić. Zamiast brzoskwiń można dodać do kremu osaczonych konfitur, nie należy wówczas dodawać bitej śmietanki.