karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Surówka z ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna surówka z ogórków do obiadu.

Surówka z ogórków

Składniki:

Surówka z ogórków

 

  • 4 kg ogórków
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dag cebuli
  • pieprz
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka soli
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Surówka z ogórków
Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w krążki. Łączymy ze sobą. W misce łączymy też składniki zalewy: olej, ocet, cukier, sól, przyprawiamy pieprzem i dodajemy czosnek z pokrojoną natką pietruszki. Przygotowaną zalewę łączymy z ogórkami i cebulą. Odstawiamy na ok. 4h. Po upływie 4h przekładamy surówkę z zalewą do słoików tak, by zostawić 2cm powierzchni wolnej u góry. Słoiki zakręcamy i gotujemy 5-10 minut w dużym garnku zalanym wodą tak, by przykrywała ona 3/4 słoika. Smacznego :)

Tagi:

ogórki