Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

SUPERPRZEPIS

Surówka z pekińską, żurawiną i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam tę surówkę, jest zdrowa i pyszna.

Surówka z pekińską, żurawiną i koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z pekińską, żurawiną i koperkiem

 

  • kapusta pekińska - 1/2 większej główki,
  • por - biała część dużego pora,
  • marchewka - 2,
  • jabłko - 2 duże, najlepiej winne,
  • żurawina suszona - 5 łyżek,
  • koperek świeży,
  • majonez - 2-3 łyżki,
  • śmietana 18% ukwaszona - 2-3 łyżki,
  • sok z cytryny - łyżka,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • vegeta,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Surówka z pekińską, żurawiną i koperkiem
Warzywa i jabłka myjemy i obieramy. Na tarce o dużych oczkach ścieramy jabłka i marchewki. Kapustę drobno siekamy. Jabłka,marchewkę i kapustę dokładnie mieszamy. Pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paski. Koperek siekamy. Do dużej miski, w której jest kapusta, marchewka i jabłko, dodajemy pora. Następnie wrzucamy suszoną żurawinę i przyprawy. Mieszamy, dodajemy koperek. Z majonezu, śmietany i soku z cytryny przygotowujemy sos i dokładnie mieszamy go z pozostałymi składnikami. Przyprawiamy do smaku. Pozostawiamy na 15 minut aby smaki się przegryzły. Podajemy do obiadu.
Surówka z pekińską, żurawiną i koperkiem
Startą marchew oraz jabłko mieszamy z posiekaną kapustą
Surówka z pekińską, żurawiną i koperkiem
Do dużej miski, w której jest kapusta, marchewka i jabłko, dodajemy pora.
Surówka z pekińską, żurawiną i koperkiem
Następnie wrzucamy suszoną żurawinę i przyprawy. Mieszamy.
Surówka z pekińską, żurawiną i koperkiem
Z majonezu, śmietany i soku z cytryny przygotowujemy sos i dokładnie mieszamy go z pozostałymi składnikami.